The world "green" energy is experiencing an unprecedented rise.

The world "green" energy is experiencing an unprecedented rise.

Підсумкові цифри звіту, підготовленого міжнародною некомерційною асоціацією REN21 говорять про те, що ринок відновлювальних джерел електроенергії впевнено крокує в гору. Минулий 2014 рік став знаменним ще й тому, що вперше в історії, глобальне зростання споживання енергії не привів до супутнього зростання викидів парникових газів, загальний обсяг яких зберігся на рівні 2013 року.
 

У звіті REN21 за 2014 наводяться обнадійливі цифри: понад 59 відсотків світових енергогенеруючих установок, введених в експлуатацію в 2014 році, використовують поновлювані джерела енергії.
 

Ці цифри недвозначно вказують на масштабні зміни на ринку відновлюваної енергії, і свідчать про те, що політичний курс, спрямований на впровадження відновлюваної енергетики, прийнятий у 164 країнах, приносить вагомі плоди.

Тим, що в глобальному масштабі перервалася прямий зв'язок між кількістю споживаної енергії та обсягами вуглецевих викидів, ми не в последнююочередь зобов'язані Китаю, який істотно поліпшив показники енергоефективності та впровадив велику кількість технологій з виробництва відновлюваної енергії.

Алекс Окс Керівник програми Клімату та Енергетики в World watch Institute впевнений, що в рамках майбутнього саміту, який відбудеться в кінці року в Парижі, об'єднаними зусиллями можна закріпити успіх і домогтися нових результатів у скороченні шкідливих викидів на планеті.

У минулому році приріст потужностей від відновлюваної енергетики склав 135 ГВт, з яких 128 ГВт отримані від вітрових, сонячних і гідро джерел. Усього у світі на сьогоднішній день від поновлюваних джерел отримують 1,712 ГВт, що на 8.5 відсотка більше, ніж у 2013 році. Ця потужність становить приблизно 27,7 відсотка від загальної електричної потужності, причому гідроелектростанції виробляють біля 16.6 відсотка від загальної потужності.

Незважаючи на те, що «зелена» енергетика в деяких країнах зустріла опір на законодавчому рівні (наприклад, в Європі були введені додаткові податки, а в США закінчився термін пільгового податкового періоду на виробництво енергії), в 2014 році деякі технології демонстрували більш високий темп зростання , ніж той, який спостерігався в середньому за останні п'ять років.

У своєму звіті аналітики REN21 наочно показують, що в багатьох країнах «зелена» енергія стала серйозним конкурентом традиційним енергогенеруючим технологіям. Вже сьогодні в деяких державах поновлювані джерела становлять відчутну частку загального енергопостачання. У 2014 році енергія вітру принесла Данії 39,1 відсотка її електричної потужності, у Португалії ця цифра склала 27 відсотків, а в Нікарагуа - 21 відсоток. За рахунок сонця в Італії отримано 7,9 відсотка споживаної потужності, в Греції 7,6 відсотка, а в Німеччину вітер приніс 7 відсотків від всієї електричної енергії.

У глобальному підрахунку на вітрові та сонячні установки припадають 90 відсотків усіх станцій (не пов'язаних з енергією водяних потоків) які були запущені у 2014 році. При тому, що увага вищих чиновників прикута до енергетичного сектора, серйозний розвиток за останній рік спостерігається тільки в трьох напрямках: вітровому, сонячному і гідроелектричних, причому кількість додаткової потужності отриманої за рахунок гідроенергетики в 2014 році поступається і потужностям вітрогенераторів і потужностям сонячних станцій.

На сьогоднішній день (якщо не брати в розрахунок великі ГЕС), велика частина щорічних інвестицій припадає на вітряні і сонячні технології, які отримують 55 і 36.8 відсотків усіх фінансових вливань відповідно. Протягом 2013 інвестиції в «сонячні» технології зросли на 25 відсотків і склали 149 млрд доларів, а «вітряні» технології освоїли 99.5 млрд доларів, набравши 11 відсотків у порівнянні з попереднім роком.

Китай, США, Бразилія, Німеччина і Канада як і раніше в п'ятірці найбільш передових країн за кількістю нових електростанцій, що використовують поновлювані джерела енергії. Приблизно чверть всіх нових потужностей, включаючи 280 ГВт від ГЕС, припадають на частку Китаю. Якщо не брати до уваги гідростанції, то п'ятірка лідерів постає в наступному порядку: на першому місці знову Китай, потім - США і Німеччина, а за ними з приблизно рівним приростом потужностей слідують Італія, Іспанія, Японія та Індія.
 

За кількістю відновлюваної енергії на душу населення (без урахування ГЕС), безперечним лідером є Данія. За нею йдуть Німеччина, Швеція, Іспанія і Португалія.
 

За минулий рік інвестиції у відновлювану енергетику (включаючи ГЕС) склали не менше 301 млрд. Доларів. Вже п'ятий рік поспіль «зелені» технології випереджають технології пов'язані з викопними видами палива за кількістю залучених коштів.

Поряд з Китаєм, де були задіяні 63 відсотка від загального числа інвестицій країн, що розвиваються у відновлювану енергетику, значними цифрами можуть похвалитися так само Кенія, Мексика, Південна Африка та Туреччина - кожна з цих країн вклала в цей енергетичний сектор понад 1 млрд доларів США.
 

У 2014 році число людей безпосередньо зайнятих в області «зелених» технологій склало приблизно 7700000.
 

За останні десять років найбільш вражаючі результати продемонструвала сонячна енергетика. Її обсяги протягом 10 років збільшилися в 48 разів! У період з 2004 по 2014 сумарна потужність сонячних установок зросла з 3,7 ГВт до 177 ГВт.
 
 
Лідируючі позиції в цій галузі займають Китай, Японія і США. У цих країнах введено в експлуатацію переважна більшість нових генеруючих потужностей.

Список країн, які володіють найбільшою кількістю сонячної енергії на душу населення очолила Німеччина, проте в Азіатські країни побили всі рекорди за приростом «сонячних» потужностей - один тільки Китай збільшив вироблення енергії за рахунок сонця на 60 відсотків, вийшовши на значний показник в 28 ГВт.

Американська економіка отримала додаткові 6,2 ГВт сонячної енергії за 2013 рік. Вперше житлової, комерційний і комунальний сектора ввели в експлуатацію понад 1 ГВт нової потужності кожен. І це не дивлячись на те, що споживання в комерційному секторі трохи знизилося.
 


ЄС продовжує лідирувати за загальною кількістю «зеленої» енергії, зараз там виробляється 97 ГВт.
 


Австралія посідає сьоме місце в рейтингу країн, що освоїли найбільші нові потужності; приріст потужності становив 0,9 ГВт, всього в цій країні виробляється 4,1 ГВт.

Країни Латинської Америки також інвестують значні кошти у відновлювану енергетику. Серед форвардів цього регіону Чилі з 12 МВт і Мексика, що виробляє 64 МВт.

У розвитку вітроенергетики азіатські країни показують найбільш інтенсивне зростання протягом останніх семи років. За рівнем зростання в цій галузі Азія давно залишила позаду Європу. Китаю належать 45 відсотків усіх нововведених «вітряних» потужностей.

Країни Африки освоїли в цілому 1 ГВт енергії вітру за останній рік, в основному за рахунок Південної Африки, де збільшили сумарну потужність з 10 МВт до 570 МВт.
 

Світова гідроенергетика виросла на 3,6 відсотка (37 ГВт) в 2014 році, тепер водяні потоки приносять 1 055 ГВт електроенергії. Китай знову лідирує за кількістю нових потужностей, за ним йдуть Бразилія, Канада, Туреччина, Індія і Росія. Разом ці п'ять країн ввели в експлуатацію близько 60 відсотків всієї нової потужності на планеті.
 

У Росії чистий приріст потужності в 2014 році склав 1,1 ГВт, а сумарна потужність тепер дорівнює 47,7 ГВт.

У цілому по світу поновлювані джерела приносять 19,1 відсотка всієї споживаної енергії. Ці дані цифри були отримані в 2013 році і на сьогоднішній день є найбільш актуальними.

Зростання було спровоковане як політичними рішеннями, так і швидко зростаючої конкурентоспроможністю відновлюваної енергетики.

Резюмуючи свій звіт, асоціація REN21 рекомендує законодавчим органам відмовитися від фокусування на окремих технологіях, пропонує комплексне використання різних видів «зелених» технологій вироблення енергії. Такий підхід дозволить домогтися більшої ефективності за рахунок гнучкої системи управління розподілом потужності по мережі.

Крім того фахівці, підготувавши звіт, закликають приймати зважені та передбачувані рішення пов'язані з розподілом фінансування в країнах - там, де доступні інвестиції можуть принести відчутну вигоду.