Нанотехнології підвищать ефективність систем ОВиК

Нанотехнологии повысят эффективность систем ОВиК

ЄВРОПА: За прогнозами впровадження нанотехнологій в майбутньому дозволити заощаджувати до 50% енергії в системах ОВК

У проект ен-HVAC, частково фінансований ЄС будуть вкладені 4 млн Євро. В рамках проекту належить використання нанотехнологічних покриттів і обробки поверхні для поліпшення теплообміну. Нові нано і мікро-матеріали повинні підвищити ефективність хладагентов і ефективність теплопередачі, а також підвищити теплоємність охолоджуючих рідин за допомогою нано-технологічних добавок.

Проект об'єднав партнерів з різних промислових і науково-дослідних інститутів. Серед них виробники теплообмінників «LUVE» і «Vahterus Oy», виробник комерційних теплових насосів «Dansk Varmepumpe», датський виробник вентиляційного обладнання «Exhausto», німецький постачальник програмного забезпечення «ESI» і фінська фірма «Сarbodeon», що займається нанотехнологічних матеріалами, а також два науково-дослідних установи - Данська технологічний інститут та IK4 Tekniker (Іспанія).

Використовувані технології будуть спрямовані на підвищення ефективності теплообмінника, як з боку повітря, так і з боку рідини в конденсаторах / испарителях і в системах рекуперації тепла. В рамках проекту також будуть розглянуті системи перенесення тепла, в ключі забезпечення високої ефективності всієї системи вентиляції та кондиціонування. Значну увагу буде приділено використанню «зелених» хладагентов, що не містять фтороуглеводороди.

Нові технології, що стали предметом дослідження, я включають в себе наноструктуровані покриття для підвищення тепловіддачі, нанотехнологические покриття з властивостями, що перешкоджають обмерзання, і нанорідин для поліпшення перенесення тепла.

Нанотехнологічних покриття із зовнішнього боку теплообмінників будуть наноситися як на водо-повітряні, так і на повітро-повітряні змійовики. Технологи Золь-гель значно знизить адгезію і утворення льоду на ребрах теплообмінників.

Покриття Золь-гель успішно використовуються завдяки прекрасному зчепленню з металами, високої стійкості до впливу хімікатів, а також підвищеної зносостійкості.

Зменшення утворення льоду на поверхні теплообмінників скорочує цикли розморожування, що в свою чергу призводить до зменшення енерговитрат.

Що стосується хладагентов, що використовуються в теплообмінниках типу рідина-повітря і рідина-рідина, існують два підходи для поліпшення теплообміну. По-перше, нано-структуровані поверхні покликані поліпшити теплопередачу киплячих хладагентов. По-друге, нанесення золь-гелів, розроблених в університеті IK4 Tekniker на поверхню теплообмінників з боку рідини. За допомогою нано-структурованих поверхонь Данська Технологічний Інститут розраховує підвищити ефективність теплопередачі при кипінні хладагентов.

Ще один технологічний прорив готує компанія «Carbodeon Oy». За допомогою нано-алмазів компанія планує підвищити теплопередачу в теплообмінних пристроях, шляхом вдосконалення характеристик хладагентов. Раніше подібні технологи вже застосовувалися до деяких холодоагент, але в цьому проекті дослідники сфокусують увагу на таких натуральних хладагентах як СО2 і аміак.