"Green" energy should become cheaper than traditional

"Green" energy should become cheaper than traditional

На сьогоднішній день більше 80 відсотків енергії у світі виробляється за рахунок спалювання вугілля, нафти і газу. Той факт, що викиди CO2 роблять серйозний вплив на клімат, є загальновизнаним. У теж час мита на ці викиди невисокі, а підприємствам все ще вигідно забруднювати повітря. Ціна, яку всі ми платимо за свою бездіяльність, вже очевидна. За прогнозами Міжурядової групи експертів зі зміни клімату при ООН, якщо викиди залишаться на існуючому рівні, не пізніше 2040 року середня температура на планеті зросте на два градуси в порівнянні з доіндустріальним періодом.

Якщо ми хочемо знизити споживання енергії вироблюваної шляхом спалювання викопного палива і зупинити глобальне потепління, ми повинні забезпечити людям в усьому світі доступ до незалежних джерел відновлюваної енергії, вартість якої буде нижче традиційною. Це глобальна складне, але здійсненне завдання. Для вирішення цього завдання, крім іншого, необхідно домогтися зниження цін на відновлювану енергію. Забезпечити зниження цін - справа промислового сектора. Необхідно створити ситуацію, коли звичний спосіб вироблення енергії за рахунок спалювання викопного палива стане занадто дорогим. Цим повинні зайнятися політики, і є надія, що вони зроблять кроки в правильному напрямку, досягнувши угод на міжнародній конференції з клімату (COP21) в Парижі.

Ми повинні задіяти всі потенційні джерела відновлюваної енергії для зниження темпів глобального потепління і створення глобальних екосистем, які отримає у спадок майбутнім поколінням, а також знизити залежність від імпорту енергоресурсів. Для Європи важливо побудувати більш незалежну енергосистему максимально використовуючи власні природні ресурси - енергію вітру, сонця і гідроресурси. Нафтові ресурси ЄС на 90 відсотків складаються з імпорту, а газові на 75. Загальні витрати на ввезене паливо становлять приблизно 435 млрд. Доларів США щорічно. Було б розумно направити частину цих коштів на розвиток ВДЕ і створення нових робочих місць у цьому секторі економіки.

Вітряні установки, що використовують енергію океанських вітрів - найбільш швидко зростаюча галузь «зеленої» енергетики. За останні 20 років, цими установками, електроенергією були забезпечені 18000000 європейців. До 2020 року ЄС планує збільшити число споживачів «зеленої» енергії до 68000000, за рахунок будівництва прибережних вітряних станцій.

Однак вітряна енергетика, так само як і решта ВДЕ, поки ще знаходиться в процесі розвитку. За великим рахунком вартість цієї енергії вище тієї, яку отримують з нафти і газу. Якщо ми хочемо дати «зеленій» енергетиці можливість прийти на зміну енергетиці вуглеводнів і газу, потрібно домогтися зниження вартості відновлюваної енергії.

Зараз великі постачальники «зеленої» енергії в Данії, Великобританії, Німеччини та США докладають максимум зусиль для досягнення амбітної мети: знизити вартість енергії вироблюваної прибережними вітряками і біоенергетичними станціями на 35-40 відсотків до 2020 року. Судячи з усього, у них непогані шанси домогтися поставленої мети.

Однак, самі по собі зусилля енергетичного сектора (який несе відповідальність за третину викидів CO2 в атмосферу) будуть недостатніми. Необхідно глобальну угоду по клімату, в якому світові лідери візьмуть загальний курс та окреслять рамки співробітництва в переході на «зелену» енергетику.

Коли чиста енергія стане дешевше традиційної, а мита на викиди CO2 будуть відповідати тій шкоді, який ці викиди завдають планеті, то можна буде говорити про повний перехід на енергію вітру і сонця в осяжному майбутньому.

Джерела відновлюваної енергії, які змінять глобальну енергетичну схему, вже відомі: це вітер, вода і сонячна енергія в купе з біопаливом. Але ціни на цю енергію повинні почати падати вже сьогодні, а забруднювати атмосферу повинно ставати все накладних.

Від рішень, які візьмуть політики на COP21, що проходить з 30 листопада по 11 грудня в Парижі, залежить наше майбутнє: чи побачимо ми серйозний прорив у «зеленій» енергетиці в найближчі десятиліття, чи зможуть майбутні покоління людей жити на чистій планеті?